Synopsis
Podcast by Josefien van Poppel
Episodes
-
S6E09 // De Politieke Topologie Van Het Verlangen 3/3 - Jamie Van Der Klaauw
08/11/2024 Duration: 17minJamie van der Klaauw is promovendus ‘politieke theorie en zijn geschiedenis’ aan de Erasmus Universiteit. Zijn proefschrift gaat over (politieke) representatie als mediatie, waarin Van der Klaauw dit concept tot zijn radicale eindpunt probeert te doordenken. Daarnaast houdt hij zich, mede als organisator verbonden aan Desire + Capital, bezig met sociale filosofie en schrijft hij over culturele filosofie, waaronder fenomenen als ‘game streams’. In zijn denken laat hij zich mede inspireren door denkers als Spinoza, Hegel, Marx, Derrida, Lefort, Rancière en Laclau.
-
S6E09 // De Politieke Topologie Van Het Verlangen 2/3 - David Van Putten
01/11/2024 Duration: 18minDavid van Putten is filosoof aan de Erasmus Universiteit. Hij promoveert op het gebied van de filosofie van de financiële schuld: hoe komt het dat schuld steeds vaker een aangelegenheid van het individu is geworden? Zijn andere liefdes liggen op het gebied van de continentale metafysica (Deleuze, Guattari, Hegel, Heidegger) en de filosofie van de samenzweringstheorie.
-
S6E09 // De Politieke Topologie Van Het Verlangen 1/3 - Ryan Kopaitich
27/10/2024 Duration: 22minRyan Kopaitich is postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit. In een eerder stadium rondde hij een PhD af aan de University of Bern te Zwitserland. Hij specialiseert zich in politieke theorie, taalfilosofie en literatuur. Hij is medeoprichter en organisator van het Desire + Capital collectief.
-
S6E07 // Filosofisch Roulette: in gesprek met Rusland? 2/2 - Pascal Huiting
11/10/2024 Duration: 31minPascal Huiting is theoloog, filosoof en promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel doet hij vergelijkend onderzoek naar het werk van de filosofen Kierkegaard en Solovjov. Deze 19e-eeuwse denkers zagen een snel veranderende wereld om zich heen en probeerden daar beiden een antwoord op te formuleren waarin filosofie en religie elkaar op een zinnige manier aanvullen.
-
S6E07 // Filosofisch Roulette: in gesprek met Rusland? 1/2 - Victor Kal
04/10/2024 Duration: 33minVictor Kal was van 1994 tot 2022 universitair hoofddocent wijsbegeerte aan de UvA. Hij is de auteur van ‘De list van Spinoza: de grote gelijkschakeling’ (Prometheus 2020) en van ‘Poetins filosoof: Alexander Doegin’ (Prometheus 2023). In het laatstgenoemde boek laat hij zien hoe Doegin (onder verwijzing naar een reeks van West-Europese denkers) een reactionaire filosofie ontwikkelt die de Euraziatische expansie van Rusland moet legitimeren.
-
S6E06 // Impasseverslaving: waarom er niets verandert 2/2 - Erik Swyngedouw
18/06/2024 Duration: 42minErik Swyngedouw is hoogleraar Human Geography aan University of Manchester. Hij begon zijn onderzoek in de politieke economie en promoveerde bij de marxistische geograaf David Harvey. Sindsdien is zijn onderzoek verschoven richting de politieke ecologie. Naast een trits academische artikelen schreef hij onder meer Glocalisations (2004), The Post-Political and its Discontents (2014) en Liquid Power (2015). Binnenkort verschijnt Enjoying Climate Change.
-
S6E06 // Impasseverslaving: waarom er niets verandert 1/2 - Arthur Eaton
11/06/2024 Duration: 22minArthur Eaton is psycholoog, filosoof en schrijver. Hij heeft een praktijk voor analytische therapie in Amsterdam en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. In De Groene Amsterdammer heeft hij een tweewekelijkse column waarin hij levensvragen van lezers bespreekt. In 2017 promoveerde hij in psychoanalyse studies aan University College London. Onlangs verscheen van zijn hand Waar ik ophoud. Psychoanalytische essays (2023).
-
S6E05 // Gruwelen van het Denken 2/2 - Julie Van Der Wielen
21/05/2024 Duration: 25minJulie van der Wielen studeerde filosofie aan de KU Leuven, en behaalde haar doctoraat over de vroege werken van Gilles Deleuze aan de Universidad Diego Portales (Santiago, Chili) en de Radboud Universiteit (Nijmegen). Ze werkte ook als universitair docent aan beide universiteiten. Momenteel werkt ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, aan een onderzoeksproject over verschillende benaderingen tot de institutie in de werken van Félix Guattari.
-
S6E05 // Gruwelen van het Denken 1/2 - Dimitri Goossens
14/05/2024 Duration: 33minDimitri Goossens is historicus en doctor in de wijsbegeerte. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (culturele stromingen en kunstfilosofie). Verder is hij ook nog leraar geschiedenis, esthetica en filosofie aan het College van Essen. Goossens specialiseert zich in de relatie tussen doodsbesef, beeldende kunst/populaire beeldcultuur en sacraliteit. Zijn analyses worden sterk geleid door Georges Bataille, Friedrich Nietzsche, Julia Kristeva en Michel Foucault. Recent publiceerde hij het eerste boek over filosofie en horror in het Nederlandse taalgebied: In de ogen van Medusa. Filosofie en de duistere spiegel van horrorbij Boom Uitgeverij.
-
S6E04 // Crisis in crisis 2/2 - Mark Leegsma
07/05/2024 Duration: 22minMark Leegsma studeerde klinische psychologie en filosofie. Hij was werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegenwoordig is hij docent aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. In 2022 ronde hij zijn proefschrift over ‘catastrofaal denken’ af (onder begeleiding van René ten Bos). Hij was verder hoofdredacteur van iFilosofie en publiceerde de bundel ‘Extreem in de Klas’ (over polarisatie en radicalisering in het onderwijs).
-
S6E04 // Crisis in crisis 1/2 - Pieter Pekelharing
05/04/2024 Duration: 35minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Pieter Pekelharing werkte jarenlang aan de filosofiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Drie opeenvolgende jaren (2004, 2005, 2006) werd hij door studenten genomineerd als ‘UvA-docent van het jaar’ en in 2006 kreeg hij deze eretitel toebedeeld. Zijn interesses zijn breed en beslaan onder andere metafysica, cultuurkritiek, democratietheorie, deugdethiek en groene politiek. Hij is actief in het maatschappelijk debat, was redacteur van Krisis en betrokken bij Groenlinks.
-
S6E03 // Het vertederende denken van Isabelle Stengers 3/3 - Joost de Raeymaecker
21/03/2024 Duration: 22minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Joost de Raeymaecker is architect en filosoof en doet promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit naar het principe van de toereikende grond in het werk van William James en Henri Bergson onder de titel: ‘The Principle of Sufficient Reason: from critique to care.’
-
S6E03 // Het vertederende denken van Isabelle Stengers 2/3 - Jesse Havinga
05/03/2024 Duration: 23minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Jesse Havinga is filosoof uit Groningen, werkzaam bij deHanzehogeschool waar hij zich bezighoudt met de ethiek en politiek van het sociaal werk. Hij zit in de redactie van Wijsgerig Perspectief en mede-organiseert af en toe iets onder de noemer van de filosofische Praatshow. Hij is geïnteresseerd in de filosofische antropologie en politieke ecologie. Voor een serie essays onderzoekt hij nu – in een heel kleine notendop – of hij niet beter boer kan worden.
-
S6E03 // Het vertederende denken van Isabelle Stengers 1/3 - Nathanja van den heuvel
13/02/2024 Duration: 28minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Nathanja van den Heuvel promoveerde aan de Universiteit Leiden met een proefschrift op het vlak van de continentale wijsbegeerte. Ze werkte als docent aan onder meer Universiteit Leiden, ArtEZ AKI en Willem de Kooning op het gebied van de feministische filosofie, postmodernisme, ecofilosofie en de filosofie van het spel. Sinds 2022 bekleedt ze aan de faculteit geesteswetenschappen van de VU Amsterdam de functie van PhD adviseur.
-
S6E02 // Van grond los - Ruben Jacobs
06/02/2024 Duration: 27minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Ruben Jacobs (1984) is schrijver, socioloog en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Eerder werkte hij als journalist voor de VPRO en de NTR. Hij schreef onder meer Artonauten (2018) en De eeuw van Felix (2022).
-
S6E01 // Grenzeloze moraal 1/2 - Thomas Nys
19/12/2023 Duration: 30minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Thomas Nys is als filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam onder de Philosophy and Public Affairs groep. Zijn interessegebied ligt op het grensvlak tussen politieke, morele en praktische filosofie. Hij houdt zich bezig met de betekenis en het morele belang van het concept "autonomie". Tevens heeft hij geschreven over de nudgen, de filosofie van het kwaad en wat de Apokalyps ons kan leren over morele goedheid.
-
S5E10 // Denken in tijden van extinctie 2/2 - Wouter Kusters
28/09/2023 Duration: 32minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en docent. Zijn eerdere boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring (2004) en Filosofie van de waanzin: fundamentele en grensoverschrijdende inzichten (2014) wonnen beide de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek. Kusters geeft regelmatig lezingen en cursussen, en werkt onder meer samen met Stichting Psychiatrie en Filosofie.
-
S5E10 // Denken in tijden van extinctie 1/2 - Lisa Doeland
12/09/2023 Duration: 27minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Lisa Doeland is filosoof en docent aan zowel de Radboud Universiteit als de Universiteit van Amsterdam. Aan de Radboud werkt zij aan haar proefschrift over de verschillende en vreemdsoortige manieren waarop we bespookt worden door dingen die we "afval" noemen – en hoe die ons in staat stellen om kritisch te reflecteren op de Moderniteit en vooral: de schaduwzijden daarvan. Ze publiceerde eerder samen met Naomi Jabobs en Elise de Mul Onszelf voorbij: kijken naar wat we liever niet zien (2018).
-
S5E09 // Literatuur en filosofie 3/3 - Sebastian Müngersdorff
27/08/2023 Duration: 22minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Sebastian Müngersdorff is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich zowel op theoretische filosofie als op hoe deze gebruikt kan worden om de literatuur te begrijpen, en andersom. Zo schrijft hij bijvoorbeeld Hans Blumberg de titel ‘literaire filosoof’ toe. Zijn meest recente werk focust zich op Maurice Blanchot, Franz Kafka en het concept van ‘literaire vervreemding’.
-
S5E09 // Literatuur en filosofie 2/3 - Roos Slegers
27/08/2023 Duration: 21minTickets en informatie op www.felix-en-sofie.nl Roos Slegers is als filosoof verbonden aan de Tilburg University en doet onderzoek naar thema’s op het grensgebied van literatuur, filosofie en economie. Zo vergelijkt ze (onder andere) self-help literatuur uit de 18de eeuw met die uit de 21ste eeuw. Daarin is ze geïnteresseerd in thema’s als ijdelheid, kapitalisme en liefdesverdriet. Recent publiceerde ze onder andere over Proust, Adam Smith en Mary Wollstonecraft.