Synopsis
Waar houden al die wetenschappers zich toch de hele dag mee bezig? Gieten ze gek gekleurde vloeistoffen bij elkaar om tot ontploffingen te komen? Bespieden ze ons vanuit een struik om hun bevindingen te noteren? En slapen ze ook in die witte doktersjassen? Voor LabLeven ging Universiteit van Vlaanderen op zoek naar wetenschappers in hun natuurlijke habitat, hun labo.
Episodes
-
Toch niet zo alledaags: het asfaltlabo van UAntwerpen!
31/01/2020 Duration: 22minJe komt er dagelijks mee in aanraking en je staat er niet bij stil: asfalt. Toch schuilt er meer onderzoek in asfalt dan je zou denken! Zoals naar de schadepatronen of de samenstelling, zodat onze Belgische wegen langer mee gaan. Of naar recyclage van oud asfalt. Of wat dacht je van speciale verwarmde asfalt-fietspaden zodat je veilig kan rijden wanneer het vriest? In het EMIB-labo van UAntwerpen doet Wim Van den Bergh er samen met zijn team onderzoek naar.
-
De aardappelscanner, of hoe met licht kankerverwekkende stoffen in voedsel opsporen
19/09/2019 Duration: 17min"Blancheer je frietjes even voor je ze frituurt om te verkomen dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan". Met dit advies kwam de Europese Commissie enkele jaren geleden op de proppen. Maar, toen kwam ook Lien Smeesters van de VUB met een techniek om gevaarlijke stoffen in voedsel op te sporen. Ze ontwikkelde een scanner gebaseerd op lichttechnologie om stoffen die vinden die je niet kan zien met het blote oog. En ze helpt zo ook nog eens voedselverspilling tegen te gaan. Hoe? Dat hoor je hier!
-
Een groene toekomst tegemoet met Energyville: van energieproductie tot duurzame batterijen
11/09/2019 Duration: 22minEnergyville is misschien wel het mooiste labo van het land, op de voormalige mijnsite van Waterschei. Steenkool wordt er al lang niet meer bovengehaald en bij Energyville is net duurzaamheid het codewoord. Ze doen er onderzoek naar groene energie: enerzijds naar zonnecellen, en hoe ze die goedkoper en nog milieuvriendelijker kunnen maken, anderzijds naar de opslag ervan met duurzame batterijen. Wil je nog meer lezen? Bart Vermang publiceerde deze week ook een expert talk waar hij nog dieper ingaat op deze materie: https://bit.ly/2ZqJd0D.
-
Het geluid van stilte: op bezoek bij het Waves-lab
29/08/2019 Duration: 14minWist je dat ons oor van nature een heel vernuftig systeem heeft om ruis te filteren? Ga maar eens na hoe weinig achtergrondgeluiden je actief registreert als je naar je gesprekspartner luistert. In het Waves-lab in Gent houdt onderzoeker Sarah Verhulst zich samen met haar team dagelijks bezig met geluid en gehoor. We namen een kijkje in geluidsdichte kamers, zetten heel even elektroden op ons hoofd en keken net wat dieper in onze oren...
-
The Library of voices: geen bib, maar het modernste labo om polyfone muziek te analyseren
22/08/2019 Duration: 19minIedereen kent de Vlaamse primitieven, maar ken jij ook de Vlaamse polyfonisten? Nee? Daar wil Bart Demuyt (KU Leuven) verandering in brengen! In de Library of Voices doet hij experimenteel onderzoek naar deze polyfone - meerstemminge - en gregoriaanse muziek. Want zélfs als je die 500 jaar oude partitures kan lezen, weet je vaak nog niet hoé ze ooit moesten klinken. Dat zoeken ze in de Library of Voices uit. Onderzoeken, zingen en experimenteren dus om deze 15e eeuwse muziek te reconstrueren.
-
Het labo voor plantensysteembiologie: puzzelen met het DNA van mais
03/07/2019 Duration: 18minIn de wereld van de moestuiniers heb je aan de ene kant mensen die zaadjes in de grond stoppen, soms wat water geven en hopen dat ze na enkele maanden kunnen smullen van hun oogst. Aan het andere uiteinde vinden we dr. Astrid Gadeyne. Als VIB-UGent-plantkundige doet ze allerlei proeven op maïsvelden. Hoe en waarom, dat vertelt ze tijdens de podcast.
-
Brussel als levend lab: koffie drinken in de Maebar
03/07/2019 Duration: 12minAls je niet op café mag gaan tijdens de uren, moet je er maar voor zorgen dat je werk een café wordt. Dr. Minne Huysmans rijdt met een zijn mobiele bar, de Maebar, rond in Brussel. Een kopje koffie of thee gebruikt hij om een praatje te slaan, maar voor de agoog van de VUB zit daar ongetwijfeld meer achter.
-
Dieren van dichtbij: op stap door een meeuwenkolonie!
03/07/2019 Duration: 21minStel je voor dat je als een echte Big Brother kan kijken naar wat een groep meeuwen een hele dag doet. Het zou een apart tv-format zijn, maar voor dr. Marwa Kavelaars is het het ideale onderzoek. Als biologe voor de UAntwerpen bespiedt ze een heuse kolonie meeuwen en onderzoekt ze hoe de koppels met elkaar omgaan. Een relatietherapeut voor vogels, zeg maar.
-
Van baby tot bomma: het Limburgs geboortecohort
03/07/2019 Duration: 18minDat je als zwangere vrouw best niet rookt of geen fles wijn per dag nuttigt, is algemeen geweten. Met het Limburgs geboortecohort onderzoekt prof. dr. Michelle Plusquin, van de Universiteit Hasselt, welke factoren nog een invloed hebben op pasgeborenen en welke omgevingen je best mijdt tijdens de zwangerschap.
-
Het MUSA: de grootste bananencollectie ter wereld
03/07/2019 Duration: 23min’s Werelds grootste bananencollectie ligt niet in een Aziatisch regenwoud of in de Afrikaanse tropen. Het epicentrum van het onderzoek naar de banaan ligt in de betonnen jungle die wij Leuven noemen. LabLeven trok naar het International MUSA Transit Center, waar prof. dr. Rony Swennen, bio-ingenieur aan de KU Leuven, ons rondleidde in een stukje oerwoud in de stad.