Berg En Dal

Informações:

Synopsis

Pat Donnez gaat met zijn gast een zeer persoonlijke tour de force aan. Te vertrekken vanop een berg, of vanuit een dal.

Episodes

 • Berg en Dal: Katlijne Van der Stighelen

  Berg en Dal: Katlijne Van der Stighelen

  11/04/2021 Duration: 54min

  Pat Donnez praat met de flamboyante Kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen

 • Berg en Dal: Khalid Benhaddou

  Berg en Dal: Khalid Benhaddou

  04/04/2021 Duration: 55min

  Pat Donnez praat met imam Khalid Benhaddou

 • Berg en Dal: Jan Tytgat

  Berg en Dal: Jan Tytgat

  28/03/2021 Duration: 53min

  Pat Donnez praat met Jan Tytgat, Toxicoloog en Kandidaat-Rector

 • Berg en Dal: Prakash Goossens

  Berg en Dal: Prakash Goossens

  21/03/2021 Duration: 53min

  Pat Donnez praat met jurist van Indiase origine Prakash Goossens

 • Berg en Dal: Stefaan Degand

  Berg en Dal: Stefaan Degand

  14/03/2021 Duration: 52min

  Pat Donnez praat met acteur Stefaan Degand

 • Berg en Dal : Jos Vandenbreeden

  Berg en Dal : Jos Vandenbreeden

  07/03/2021 Duration: 56min

  Pat Donnez praat met architect en erfgoedvader Jos Vandenbreeden

 • Berg en Dal: Frank Vande Veire

  Berg en Dal: Frank Vande Veire

  28/02/2021 Duration: 55min

  Pat Donnez praat met dwarsdenker Frank Vande Veire

 • Berg en Dal: Katrin Lohmann

  Berg en Dal: Katrin Lohmann

  14/02/2021 Duration: 54min

  Pat Donnez praat met actrice en therapeut Katrin Lohmann

 • Berg en Dal: Luc Keppens

  Berg en Dal: Luc Keppens

  07/02/2021 Duration: 57min

  Pat Donnez praat met auteur en topbankier Luc Keppens

 • Berg en Dal: Aminata Demba

  Berg en Dal: Aminata Demba

  31/01/2021 Duration: 53min

  Pat Donnez praat met actrice Aminata Demba

 • Berg en Dal: Sophie De Schaepdrijver

  Berg en Dal: Sophie De Schaepdrijver

  24/01/2021 Duration: 54min

  De allereerste aflevering van Berg en dal ging in de ether, zondag 23 januari 2011. Tien jaar en meer dan vierhonderdvijftig gasten later, blijft Pat Donnez onvermoeibaar en enthousiast op levenspad gaan, door berg en dal. Deze verjaardag vieren we met historica Sophie De Schaepdrijver, hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan de Pennsylvania State University. ‘Geschiedenis,’ zegt ze, ‘is leren omgaan met nuances, met complexiteit. Je krijgt een heleboel verhalen mee voor het leven en dat kan levensveranderend zijn’.

 • Berg en Dal: Katleen Gabriëls

  Berg en Dal: Katleen Gabriëls

  17/01/2021 Duration: 56min

  Pat Donnez praat met Katleen Gabriëls, experte in ethiektechniek. We kennen allemaal Holle Bolle Gijs in de Efteling. Dat is helemaal geen neutraal ontwerp. Een iconische mannetje dat heel de tijd ‘papier hier’ staat te roepen. Je staat er niet meer bij stil, maar Holle Bolle Gijs is een roepende vuilnisbak die de bezoekers stimuleert om hun afval in zijn lijf te gooien. Katleen Gabriëls, moraalfilosofe en experte in ethiektechniek noemt het een ingenieuze vorm van conditioneren. De technologie stuurt ons 24/7. Heel vaak zonder dat we het beseffen. De impact is gigantisch. Ten goede en ten kwade.

 • Berg en Dal: Griet Vandermassen

  Berg en Dal: Griet Vandermassen

  10/01/2021 Duration: 54min

  Pat Donnez praat met evolutiefeministe en dwarsdenker Griet Vandermassen. Deze filosofe neemt geen blad voor de mond. Griet Vandermassen noemt zichzelf een atypische feministe. Mannen en vrouwen verschillen in motivaties, stelt ze, interesses en prioriteiten. Feministen zijn veel te krampachtig, vindt ze. ‘Vrouwen zijn gemiddeld bijvoorbeeld zorgzamer en invoelender, terwijl mannen weer vaker competitiever en daadkrachtiger zijn. Het is beter om dat te erkennen.’ Griets boodschap, hoeft het nog betoog, valt niet in goede aarde bij feministische zusters.

 • Berg en Dal: Guillaume Bijl

  Berg en Dal: Guillaume Bijl

  03/01/2021 Duration: 54min

  Pat Donnez praat met beeldend kunstenaar en icoon Guillaume Bijl. Kunst, zo vindt Guillaume Bijl, moet een door een zo breed mogelijk publiek gedragen werkelijkheid verbeelden. Bijl bouwt al vele decennia aan wat hij zelf noemt “realistische getuigenissen om visueel af te rekenen met mijn tijd”. Bestaande beelden uit het dagelijkse leven met als doel “de codes van onze consumptiemaatschappij als beeldclichés van zichzelf te ontmaskeren”.

 • Berg en Dal: Assita Kanko

  Berg en Dal: Assita Kanko

  20/12/2020 Duration: 56min

  Pat Donnez praat met Assita Kanko, Europees gepassioneerd parlementslid. “Wie toetert dat alle blanke mensen racist zijn,” zegt ze, “suggereert dat alle blanken criminelen zijn en alle mensen van kleur weerloos en machteloos – mooi wereldbeeld is dat.” Een gebrek aan duidelijkheid kun je Assita Kanko niet verwijten. Assita is Europees parlementslid (NVA) met roots in Afrika. “Mijn hart bloedt,” schrijft ze, “als ik zie hoe mijn geboorteland Burkina Faso wegzakt in een spiraal van religieus geweld.” Een gesprek over haar passie voor twee continenten..

 • Berg en Dal: Kris Defoort

  Berg en Dal: Kris Defoort

  15/12/2020 Duration: 01h05min

  Pat Donnez praat met Kris Defoort, een jazzcat met zeven levens! Een kat heeft zeven levens. Dat komt nog niet in de buurt van het aantal levens dat Jazzmuzikant en componist Kris Defoort heeft. Hij overleefde een hartinfarct, een hartstilstand, een coma, opnieuw een hartinfarct, een open hartoperatie, een tweede, een reanimatie en dat is nog maar de helft van het verhaal. Maar hij lééft, creëert, brengt nieuwe mooie dingen tot stand, omdat hij niet anders kan.

 • Berg en Dal: Mieke Wouters

  Berg en Dal: Mieke Wouters

  29/11/2020 Duration: 55min

  Pat Donnez praat met Mieke Wouters, vocaliste en muziektherapeute. Mieke Wouters zong meer dan een kwarteeuw bij het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe. Maar ze werkt ook als muziektherapeut en trainer/coach verbindende communicatie in een psychiatrisch ziekenhuis. Mieke is begeesterd door Geweldloze Communicatie. In haar praktijk brengt ze haar passies voor muziek, Geweldloze Communicatie en bemiddeling op verschillende manieren samen.

 • Berg en Dal: Lieven Annemans

  Berg en Dal: Lieven Annemans

  22/11/2020 Duration: 57min

  Pat Donnez praat met Lieven Annemans, welzijns- en gezondheidseconoom. De enen noemen Lieven Annemans, gezondheids- en welzijnseconoom ‘drammerig’ en ‘kort door de bocht.’ Om de vriendelijkste scheldwoorden te gebruiken. Anderen loven zijn visionaire talent, ‘hij is zijn tijd ver vooruit,’ om de minst zwijmelende loftuitingen te citeren. Zelf zegt hij: ‘De mensen kennen mij niet, helemaal niet zelfs.’ In Berg en Dal mag hij zich uitgebreid laten kennen.

 • Berg en Dal: Patrick Loobuyck

  Berg en Dal: Patrick Loobuyck

  15/11/2020 Duration: 51min

  Pat Donnez praat met filosoof Patrick Loobuyck. Niemand kan troost vinden bij religie of filosofie tenzij hij er eerst mee geworsteld heeft, zo vond Aldous Huxley, die van Brave New World. Goede filosofen stellen om te beginnen goede vragen. En hebben er op z’n zachtst gezegd mee geworsteld. Patrick Loobuycks’ corebusiness is Levensbeschouwing. Welke zijn de drie levensnoodzakelijke vragen die wij ons moeten stellen?

 • Berg en Dal: Brigitte Herremans

  Berg en Dal: Brigitte Herremans

  08/11/2020 Duration: 54min

  Pat Donnez praat met Midden-Oosten experte Brigitte Herremans. Zij is onderzoekster mensenrechten en experte Midden-Oosten. Het respect voor het internationaal recht loopt als een rode draad door haar werk rond Israël en de Palestijnse gebieden en de bredere regio. En dat is haast vragen om moeilijkheden. ‘Bijna al mijn collega’s die werken rond het conflict tussen Israël en Palestina,’ zegt ze, ‘krijgen met hetzelfde probleem te maken: ze worden aangevallen door pro-Israëlische groepen, vaak via laster, bedreigingen en leugens.’

page 1 from 9