Proust & Prosecco

Informações:

Synopsis

Sveriges roligaste filosofipod! Proust & Prosecco är en podcast som blandar filosofi och samtidskultur med utgångspunkt från en fråga i Proust Questionaire per avsnitt. Allt sker med ett glas prosecco i handen. Bakom podden står Emily Dahl som är bloggare, fotograf och modevetare samt Leo som är utbildad filosof.

Episodes

 • 30. Vad har vi lärt oss?

  20/11/2015 Duration: 35min

  Säsongsavslutning! I sista avsnittet av Proust & Prosecco säsong 1 försöker vi summera vad vi lärt oss och vad vi tar med oss. Lite av en rendevouz genom minnen från de trettio första avsnitten, och dessutom en liten ledtråd om vad säsong två kommer hamna om. Glad lyssning på Proust & Prosecco - Sveriges roligaste filosofipod!

 • 29. Vem hatar du mest i världhistorien?

  12/11/2015 Duration: 42min

  Ett mordiskt avsnitt fyllt av hat och förtryck. Kanske någon liten Vi möter diktatorer, seriemördare och krigsherrar - verkar främst vara män, som en produkt av den patriarkala hegemonin såklart!

 • 28. Din favoritkonstnär och kompositör?

  05/11/2015 Duration: 34min

  Leo är med på länk från Håkans hemstad. Mycket om den nämnda såklart tillsammans med Anton Kristiansson, nostalgi, en bunt konstnärer och festivaler där du får ta med dig fem tabletter E för säkerhets skull. Glad lyssning!

 • 27. Den brist du tolererar mest?

  29/10/2015 Duration: 35min

  Drygt en dag sent på grund av teknikhaveri! Men nu är det här. Avsnitt 27. Vad har Sven Otto Littorin och Anna Book gemensamt? Varför dras vi till människor som är moraliskt tvivelaktiga, hur du gärna har en sol-och-vårare i bekantskapskretsen och hur förståelsen skapar tolerans. Glad lyssning på Sveriges roligaste filosofipod!

 • 26. Din favorithjältinna ur historien?

  21/10/2015 Duration: 36min

  Favoritkvinnor i historien. Fascinationen för människor med flyktiga powerbeteenden, här berörs den djupt fascinerande Lee Miller. Genier som lyckas formulera det alla känner. Och såklart - filosofen Ayn Rand, hur mycket av det anglosaxiska samhället har hon format egentligen?

 • 25. Vilket är ditt favoritmotto?

  14/10/2015 Duration: 25min

  Den här veckan filosoferar vi fritt kring vårt gemensamma motto 'man får gör vad man vill'. Får man verkligen det? Vad betyder 'bättre en fågel i handen än tio i skogen' och är det verkligen Michelle Obama som är en av skribenterna bakom Buzzfeed? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Proust & Prosecco - Sveriges roligaste filosofipod!

 • 24. Vilken talang skulle du vilja ha?

  07/10/2015 Duration: 38min

  I dagens avsnitt avhandlas Bäckströms Supersalami, socialt mod, surfares livsåskådning och filosofin kring mänskliga förbättringar. Glad lyssning på Proust & Prosecco!

 • 23. Vilken är din favoritblomma och färg?

  29/09/2015 Duration: 24min

  Varför ställde Proust denna fråga egentligen? Blommor och färg är temat för dagen. Tramsig stämning med prosecco, barndom och favoriter. Vi får veta vilken subgrupp hävdade att han ingick i när han hängde med ryssar i Spanien, hur Emily kunde ljudisolera ett rum med tapeter och en rapport från helgens youtubefestival! Glad lyssning på Proust & Prosecco!

 • 22. Den reform du beundrar mest?

  23/09/2015 Duration: 29min

  Reformdags - vi snackar gamla kungar, reformer vi vill se och hur vi skulle hantera en svensk klädreform. Emily lär oss allt vi måste veta om Gustav III härliga dräktreformsfiasko. Dessutom peppar vi inför en stundande Youtubefestival.

 • 21. Hur skulle du helst vilja dö?

  16/09/2015 Duration: 46min

  Dödsångesen eller att se döden i vitögat och acceptera den. Emily berättar om drömmen om det fullbordade livet med den smärtfria döden och Leos dröm om den utdragna döden. Vi går igenom några osannolika dödsfall. Ämnet till trots kan vi inte låta bli att frossa i Emilys matupplevelser från New Orleans.

 • 20. Hur mår du just nu?

  09/09/2015 Duration: 28min

  Idag vill Proust veta hur vi mår just nu? Över Skype denna gång då Emily är bortrest på honeymoon. Vi snackar matställen, Leos ointresse för Emilys fysiska välmående, dissekerar en Peter Kadhammar krönika och utreder nuet.

 • 19. Din Favorithändelse i militärhistorien?

  02/09/2015 Duration: 30min

  Kanske ett vanligt ämne på Proust tid. För oss blir det mest en jättelik rendevouz i Leos korta men dramatiska lumpentid. Förutom det det har Emily självklart listat ut när det var bäst stämning militärhistoriskt och vi diskuterar om Djingis Khan verkligen kan vara släkting med 0,5% av jordens befolkning. Glad lyssning på Proust & Prosecco!

 • 18. Ditt favoritnamn?

  26/08/2015 Duration: 34min

  Namn! Ett härligt ämne. När namnet Leo genomgick ett paradigmskifte, nya namngivningsmetoder från Disney och socialrealismen. Tankar när du ska döpa ett barn och önskade och oönskade smeknamn. Emilys farbror med Sveriges hårdaste namn och namn där manegen är krattad för skämt. Självklart väljer vi våra filosofnamn också!

 • Avsnitt 17: Det du hatar mest av allt?

  19/08/2015 Duration: 32min

  I veckans avsnitt av podden diskuterar vi vad som får våra blod att koka! Leo berättar om vad som äcklar honom så mycket att han måste lämna rummet, vi pratar om skillnaden mellan 'korthat', 'långhat' och 'blixthat', diskuterar filosofer att hata - och så blir det givetvis lite Martin! Glad lyssning på Sveriges roligaste filosofipod!

 • 16. Din favoritmat och -dryck?

  12/08/2015 Duration: 29min

  I veckans avsnitt av podden diskuterar vi mat och dryck. Det blir dålig stämning direkt! Dessutom: Leo gör bort sig för en italiensk kypare, och Emily yppar sina planer att skalpera Leos flickvän Denise. Glad lyssning på Proust & Prosecco. Sveriges roligaste filosofipod!

 • 15. Din favorithjälte ur verkligheten?

  05/08/2015 Duration: 31min

  I veckans avsnitt av podden diskuterar vi hjältar ur verkligheten. Emily befäster sin kärlek till Håkan Hellström och Leo sin kärlek till mytomanen Hasse, och så pratar vi hjältar ur filosofins värld, och hur man får Martin att läsa en bok. Glad lyssning på Proust & Prosecco. Sveriges roligaste filosofipod!

 • 14. Din favorithjälte i fiktionens värld?

  28/07/2015 Duration: 38min

  Dagens fråga handlar om våra favorithjältar i fiktionens värld. Som vanligt så avslöjas vår svaghet för destruktiva livsnjutare. Vi listar favoriter, diskuterar vad en hjälte är och får bevis på att Emily är den i vår lilla duo som besitter mest hjältematerial. Glad lyssning på Proust & Prosecco. Sveriges roligaste filosofipod!

 • 13. Vem är din favoritpoet?

  21/07/2015 Duration: 37min

  Äntligen lite poesi! I dagens avsnitt blir detsjälvklart högläsning & poesitips.Emily avslöjar hur en av hennes ungdomsromanser kretsade kring dikter, Leo berättar om sina gamla haikumeriter och vi får veta vad som händer när Jacob känner feeling på dansgolvet. Dessutom avhandlar vi lite av det filosofiska perspektivet på vad konst egentligen är för något. Välkommen till Proust & Prosecco: Sveriges roligaste filosofipod!

 • Avsnitt 12: Vart skulle du helst vilja bo?

  14/07/2015 Duration: 33min

  Proust & Prosecco goes PEKING! Veckans fråga betas av via Skype, eftersom Leo befinner sig i Kina. Frågan för veckan är "vart skulle du helst vilja bo?", men vi diskuterar även ett potentiellt liv i rymden, om vi ska ta hänsyn till kommande generationers tillvaro, och vad man kan göra om man har lite för mycket fritid i Peking. Glad lyssning med Proust & Prosecco: Sveriges roligaste filosofipod!

 • Avsnitt 11: Vilken är din favoritfågel?

  07/07/2015 Duration: 30min

  Ett litet annorlunda avsnitt - fritt från filosofi men fullt av anekdoter! Emily berättar om sin oförglömliga tevedebut, Leo förklarar vad som hände med tuppen Kurt och tillsammans reder vi ut hur fåglar blivit ett uttryck för Leos megalomani. Glad lyssning med Proust & Prosecco: Sveriges roligaste filosofipod!

page 1 from 2